خیلی ها در قتل ستایش مقصرند!

ساخت وبلاگ
هر رویداد اجتماعی  چه خوب و چه بد- "معلولی" است که "علت های پنهان" بسیاری دارد. علت هایی که اگر موشکافی نشوند، نتیجه اش چیزی نیست جز کاهش آمار اتفاقات خوب و تکرار فجایع اجتماعی تلخ.
قاتل ستایش دیر یا زود مثل هر مجرم دیگری که دست به جنایت‌های مشابه زده مجازات می‌شود. اما آیا پرونده این اتفاقات وحشتناک با اعدام مجرمین آن بسته می شود؟!
آیا عادلانه تر این نیست که "علت" های مقصر در این جنایت شناسایی و متناسب با قصورشان مجازات شوند؟
قدرت اختیار انسان قابل نفی کردن نیست اما هیچکس از بدو تولد جانی به دنیا نیامده، و رفتارهایی که افراد اختیار می کنند در واقع ریشه در تربیت آنها دارد. تربیت انسان ها هم متغییری است شدیدا وابسته به سلسله علل اجتماعی.
ما اما، عادت کرده ایم که در دوران "پساجنایت" راه راحت تر را انتخاب کنیم و همه‌ی قصورات را متوجه ی یک نفر بدانیم. بعد هم خیال می کنیم با حذف یک مجرم از صفحه‌ی روزگار و نقش بستن مهر "مختوم" روی پوشه‌ی پرونده قضایی اش، همه چیز تمام می شود.
بله، ممکن است مجازات مجرم کمی از آلام و دردهای خانواده ی زخم خورده را بکاهد، اما احساس آسایش، و آرامش به این سادگی ها مهمان  والدین امثال ستایش نخواهد شد. مگر آنکه یک اراده ای اجتماعی شکل بگیرد، که همتش این باشد تاریشه‌ی فجایع این چنینی را پیدا کرده و آنها را اصلاح کند.
اگر پدر و مادرها، معلم ها، نظام اجتماعی پیرامونی و الخ در سبب سازی این رویداد های اجتماعی تاثیر گذارباشند -که بی تردید تاثیر گذار هستند- پس در چنین جنایت هایی هم باید این عوامل موثر مورد توجه قرار گرفته و واکاوی شوند.
قصد این نوشتار پرداختن به همه ی عوامل زمینه ساز ایجاد چنین جرم هایی نیست. "چراکه پرداختن به همه ی ابعاد یک رویداد اجتماعی مجالی مفصل و تخصصی می طلبد" و صرفا بناست که در این سطور به چند نمونه از علل موثر اشاره شود.
اظهارات دادستان عمومی و انقلاب ورامین و  وکیل قاتل در مورد انگیزه جنایت در پرونده "ستایش" و پرده برداری از میزان اثرگذاری شبکه های مجازی مستهجن بر روی او حائز چند نکته ی قابل تامل است.
-        یادمان نرود قاتل ستایش تنها 17 سال دارد و عادتا کسی در این سن و سال نمی تواند دست به چنین جنایتی بزند و مرتکب این حد از جرم شود. لذا محتمل ترین گزینه ای که بر اساس اظهارات مراجع قضایی به ذهن می رسد این است که او دچار یک الگو برداری احمقانه از محتواهایی که در معرض آن قرار داشته شده است.
-        بدون تعارف فضای مجازی فعلی که جوانان و نوجوانان ما در معرض آن هستند، به جهت فقدان زیر ساخت های فرهنگی لازم و عدم نظارت موثر، به فضایی به شدت نا امن و جرم خیز تبدیل شده است. (توضیح ؛ به همان میزان که مسدود کردن شبکه های اجتماعی کاری غیر عاقلانه و بیهوده به نظر می رسد، رها کردن فضای مجازی و عدم نظارت موثر بر آن نیز، کاری نامعقول بوده و بستری برای ایجاد انواع و اقسام جرم ها فراهم خواهد کرد. در اغلب کشورهای  دنیا سازماندهی شبکه های فاسد در فضای مجازی و قراردادن نوجوانان در معرض تصاویر مستهجن توسط دولت ها رصد و مورد پیگیری جدی و قانونی قرار میگیرد. حال باید از مسئولینی که ادعا می کنند برای پالایش محتوای فضای مجازی 200 میلیارد تومان هزینه کرده اند سوال کرد که نتیجه ی اقدامات شما چه بوده است؟! متاسفانه در حال حاضر فضای مجازی مورد استفاده در کشور- به ویژه در شبکه های اجتماعی  دچار یک ولنگاری معنا دار شده است)
مصاحبه‌ی پدر و مادر بهت زده ی قاتل ستایش هم حاوی حقایق تلخ و درد آوری بود.
آنها می گفتند که هیچ وقت حتی فکرش را هم نمی کردند فرزندشان دست به چنین جنایتی بزند. اما کاش بجای این خوش بینی بیشتر روی سبک زندگی فرزندشان کنترل و نظارت داشتند، که اگر چنین می کردند شاید امروز ستایش زنده بود و مشغول بازی کودکانه.
این اتفاق هشداری تلخ و جدی برای ما پدر مادرها نیز هست، که اگر به دلایل مختلف از فرزندانمان غفلت کنیم، ممکن است خدایی ناکرده .... "تصورش هم سخت است"
سبک زندگی مثل اکسیژن در هواست، که افراد خواسته و ناخواسته وقتی در معرض باشند، لاجرم آن را تنفس می کنند. سبک زندگی طیفی از نوجوان های ما - مع الاسف- در حال تهی شدن از اخلاق و معنویست است و شاید اگر مسئولین و مربوطین، نسبت به این قاتل نوجوان بیش از پیش برای او وقت می گذاشتند...
به هر صورت وقتی در جامعه جنایتی رخ می‌دهد نه می‌توان جامعه را به‌تنهایی بررسی کرد و نه می‌توان جانی را به‌تنهایی مقصر دانست. انگیزه‌ی جنایت نه صرفا نشانه‌ی اثر اینترنت و ماهواره و تلگرام است و نه می‌توان گفت که این‌ها هیچ اثری ندارند. نه می‌توان گفت که چنین جنایت‌هایی صرفا بخاطر وجود محدودیت‌های سفت و سخت در جامعه است. و نه راه در مان را می توان در آزادی های منافی اخلاق دانست.
اما خانواده و جامعه، می توانند با فراهم آوردن فضایی سالم و همراه با آموزه های اخلاقی و معنوی نقش مهم و بسزایی در بروز رفتار های تعادلی مبتنی بر عقلانیت داشته و در پیشگیری از وقوع جرم و کجروی و بزهکاری تاثیر  جدی بگذارند.
 
 
مهدی جان...
ما را در سایت مهدی جان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mahdi-jana بازدید : 53 تاريخ : شنبه 20 شهريور 1395 ساعت: 10:35